De Nederlandse economie groeit lekker en dat is ook te merken aan de prijzen van goederen en diensten: die zitten voor het eerst in jaren stevig in de lift.
Afgelopen week meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat inflatie in januari 1,7 procent bedroeg. Het gaat dan om de gemiddelde prijsstijging van een mandje van goederen en diensten dat het CBS volgt, vergeleken met een jaar eerder.
Maar een gemiddelde is natuurlijk niet meer dan dat. Business Insider dook in de onderliggende cijfers om te zien hoe het op productniveau zit.
In de onderstaande grafiek, samengesteld door databureau Statista, is te zien waar de uitschieters zitten: zowel opwaarts als neerwaarts. (scroll verder na de advertentie).
Tot de top tien van producten en diensten die het meest in prijs zijn gestegen, behoren zuivelproducten zoals boter en melk. Daarnaast is ook diesel (plus 22 procent) een grote stijger; benzine valt net buiten de top-10, maar werd in januari bijna 10 procent vergeleken met een jaar eerder.
Bovenaan de lijst van stijgers staat de categorie 'speciale heffingen elektriciteit', met een plus van bijna 34 procent. Dit heeft onder meer te maken met een forse belastingverhoging van de Opslag Duurzame Energie (ODE), een fiscale opslag op de stroomprijs. Afnemers van stroom en gas (iedereen dus) betalen deze belasting om subsidieregelingen voor producenten van duurzame energie (zonnepanelen, windmolens) te financieren.
Uit de grafiek blijkt ook dat sommige producten fors in prijs zijn gedaald in januari. Bovenaan het lijstje staan mobiele telefoons. Die zijn vergeleken met een jaar eerder 22 procent goedkoper geworden.
Ook gereedschappen met motorische aandrijving zoals boren en zagen zakten flink in prijs, net als computeraccesoires.